Hoe host je een topsportevent: het WK Volleybal Vrouwen bij Omnisport

 

APELDOORN – De kwartfinales, halve finale en finale van het WK Volleybal voor vrouwen worden van 11 oktober tot en met 15 oktober gespeeld bij topsportcomplex en evenementenlocatie Omnisport in Apeldoorn. Dit is het eerste WK Volleybal ooit dat in Nederland wordt georganiseerd. Het kan natuurlijk niet anders dan dat de finales hier, in volleybalhoofdstad Apeldoorn, plaatsvinden. Op dit moment wordt er een indrukwekkende en professionele volleybalarena opgebouwd door organisator NEVOBO (Nederlandse Volleybalbond). “Honderden mensen zijn nu onder andere bezig met het bouwen van de tribunes, het installeren van licht en geluid en het klaarmaken van het veld. Alles moet natuurlijk voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden”, vertelt NEVOBO directeur Michel Everaert.

Tijdens het WK Volleybal Vrouwen van 23 september tot en met 15 oktober komen teams uit maar liefst 24 landen en vijf continenten naar Nederland. De poulewedstrijden in het GelreDome en de tweede ronde in Rotterdam Ahoy zijn inmiddels gespeeld. Alles wijst erop dat de finales in Omnisport ontzettend spannend gaan worden. “Als thuisbasis van één van de grootste volleybalclubs van Nederland, Dynamo, voelt het logisch dat het spannendste gedeelte van het WK bij ons gaat gebeuren. Alle hallen en ruimten van ons complex zitten tot en met 15 oktober helemaal vol met topsporters, trainers, technici, media en natuurlijk volleybalfans”, vertelt Jeroen Dona, divisiedirecteur Beurzen en Evenementen bij Libéma, waar Omnisport onder valt. “Dit gebouw is gemaakt voor evenementen zoals dit en ademt uit iedere vezel topsport.”

Intieme sfeer

“We zijn al ruim zes jaar bezig met het uitstippelen van dit enorme toernooi dat we samen met Polen organiseren. Dat alles komt nu samen en het is erg fijn om met Omnisport naar de finale toe te werken”, vertelt Everaert. “We kunnen alles hier compleet inrichten zoals we willen en dat is een groot voordeel. De Wieler- en Atletiekzaal van Omnisport herken je straks niet meer terug. Hier bouwen we de tribunes tegen het veld aan zodat er een hele intieme sfeer ontstaat. Bovendien kunnen er op deze manier 6500 mensen per wedstrijd komen kijken.”

De keuze voor Omnisport als één van de wedstrijdlocaties was snel gemaakt. Everaert: “In deze regio leeft het volleybal ontzettend. Apeldoorn wordt niet voor niets volleybalhoofdstad genoemd. Hier moest dus de laatste fase van het WK wel plaatsvinden. Bovendien organiseerden we in 2015 ook al het EK Volleybal Vrouwen, in 2019 het EK Volleybal Mannen en in 2020 het Olympisch Kwalificatietoernooi van de vrouwen bij Omnisport. We zijn hier inmiddels een bekend gezicht.” Voor de topsportlocatie is dit WK één van de grootste sportevenementen die er ooit georganiseerd is. “Alles staat hier nu in het teken van het WK. Het is een mega operatie”, aldus Dona.

Achter de schermen

Vandaag (10-10) komen de volleybalsters met bussen aan in Apeldoorn. “Morgen (11-10) worden ze vanaf hun hotels via de achteringang bij Omnisport naar binnen gebracht waar ze direct naar de kleedkamers kunnen lopen. Er zijn gelukkig meer dan genoeg kleedkamers op deze locatie. Vervolgens kunnen ze rustig opwarmen in de Catacomben van Omnisport en zich klaarmaken voor de twee kwartfinales die aan het einde van de middag en avond plaatsvinden”, legt Everaert uit. Dona: “Terwijl de sporters opwarmen, zorgen onze parkeerbegeleiders ervoor dat de duizenden volleybalfans op een veilige manier naar de tribunes worden begeleid. Naast het publiek vangen we ook de nationale en internationale media op. Zij kunnen in onze Topsporthal terecht waar we samen met NEVOBO een mediacenter en VIP ruimte hebben ingericht.” Ook alle catering wordt door Omnisport zelf verzorgd: “We zorgen voor gezonde en voedzame lunches en diners voor alle sporters, technici, ondersteunend personeel en VIP gasten. En ook onze bezoekers kunnen rekenen op heerlijke hapjes en snacks met een gezonde knipoog”, vult Dona aan.

Zakelijke events bij Omnisport

Omnisport staat, naast de vele volleybaltoernooien die er plaatsvonden, ook landelijk bekend als enige locatie in Nederland waar EK’s en WK’s baanwielrennen en atletiek gehouden mogen worden. Hierdoor mag Omnisport zich één van de zes topsportaccommodaties van ons land noemen. Ook kun je in het bijzondere complex terecht voor publieksevenementen, congressen, beurzen, vergaderingen en andere zakelijke evenementen. In de iconische Wieler- en Atletiekhal en de Topsporthal organiseer je events tot maar liefst 5000 personen terwijl je omringd wordt door het topsportgevoel. Alle andere meeting rooms en zalen kijken bovendien allemaal uit op de Wieler- en Atletiekhal. Een sportieve break tussen het vergaderen door of als onderdeel van een event? Omnisport heeft allerlei volledig verzorgde fietsclinics en -trainingen.

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de kwartfinales en halve finale bij Omnisport. Deze kaarten zijn te koop via de website tickets.wkvolleybal.nl.

WK Volleybal 2022, Nevobo, Libéma, Omnisport

Jeroen Dona, divisiedirecteur Beurzen en Evenementen bij Libéma                                                        

WK Volleybal 2022, NEVOBO

Michel Everaert, directeur bij NEVOBO

‘fotohoogendoorn.nl’ 

088 - 9000 390