WK PARACYCLING SUCCESVOL VERLOPEN

Ook op de slotdag kon het Nederlandse publiek juichen voor Nederlandse medaillewinnaars op het WK para-cycling baanwielrennen in Apeldoorn. Twee bronzen plakken, één voor de Nederlandse vrouwentandem Larissa Klaassen/Imke Brommer op de sprint en één voor Daniel Abraham Gebru op de scratch. Op zondag brachten ze het totaal aantal gewonnen medailles voor Nederland op negen. Daarbij zat één wereldtitel: Caroline Groot won op de openingsdag goud op de 500 meter.

Waarnemend bondscoach Floris Goesinnen maakte dan ook tevreden de eindbalans op toen hij de thuispiste in Apeldoorn verliet: “We hebben veel medailles gewonnen. Uiteraard had ik het liefst enkele zilveren of bronzen medailles ingeruild voor goud – we gaan immers altijd voor het hoogst haalbare – maar over het algemeen ben ik zeer tevreden. Met name bij de tandems zie ik nog groeimarge richting de Paralympische Spelen in Tokio.”

“Tristan Bangma focuste zich in het verleden met Teun Mulder vaak op de sprintonderdelen, maar legt nu met Patrick Bos ook meer nadruk op de duuronderdelen. Zoiets heeft tijd nodig, maar je zag hier – vooral bij het behalen van brons op de achtervolging – dat ze flinke stappen maken. Verder hebben Larissa Klaassen en haar nieuwe piloot Imke Brommer enorme progressie geboekt. Ze verliezen hier de 1 kilometer tijdrit met een verschil dat vele malen kleiner was dan bij de wereldbeker van enkele maanden geleden. Die lijn moeten we doortrekken de komende tijd.”

Hoogtepunt was zoals gezegd het goud van Caroline Groot (C5) op de 500 meter tijdrit. Net als Alyda Norbruis (zilver op de 500 meter tijdrit in de klasse C2) en het tandemduo Vincent ter Schure/Timo Fransen (zilver op de achtervolging) verliet zij Apeldoorn met één medaille. Larissa Klaassen en Imke Brommer veroverden zowel zilver op de kilometer als brons op de sprint. Tristan Bangma en Patrick Bos gingen met twee keer brons (1 km en achtervolging) naar huis.

Een andere uitblinker was Daniel Abraham Gebru, die brons won op de individuele tijdrit en de scratch in de C5-klasse. Zij zorgden er allen voor dat het publiek massaal achter de Nederlandse ploeg ging staan op dit evenement in eigen huis. Goesinnen: “Dat was een winst voor ons, maar ook voor de sport. Het is ontzettend fijn dat de sporters hier de tribunes goed gevuld zagen en daarmee het respect krijgen dat ze verdienen.”

(bron: www.knwu.nl)

088 - 9000 390