Omnisport tekent voor nóg gezondere sportevenementen

Fotografie: Geke Bosch

Op vrijdag 15 maart 2024 zette Omnisport een belangrijke stap om sportevenementen gezonder te maken voor bezoekers. Samen met 21 gemeenten, sportmarketingbureaus, NOC*NSF, het Voedingscentrum en JOGG tekende de sportaccommodatie de uitbreiding van het Convenant Gezonde Sportevenementen.

In het convenant staan afspraken over gezondere voedingskeuzes en sponsoring bij sportevenementen met kinderen. De uitbreiding voegt hier de thema’s ‘rookvrije omgeving’ en ‘verantwoord alcoholgebruik’ aan toe. Bovendien richt het convenant zich vanaf nu op kinderen t/m 17 jaar, waar dit eerder nog t/m 12 jaar was. Door te tekenen laat Omnisport zien dat het zich actief inzet om jongeren gezondere keuzes te laten maken.

Het belang van samenwerking

Sinds de start van het convenant in 2018 heeft een groeiend aantal gemeenten zich verbonden aan de ambitie om sportevenementen gezonder te maken. Ook Gemeente Apeldoorn sloot zich aan.

De Apeldoornse wethouder Anja Prins vertelt: “Met deze samenwerking zetten we een stap vooruit in de sportwereld, waar gezond eten en bewegen samenkomen. Ons doel is om jongeren te helpen met het maken van gezonde keuzes die hun welzijn ook op de lange termijn ten goede komen. Het is mooi dat we met zoveel partijen de handen ineenslaan om werk te maken van een preventieve, gezonde omgeving rondom sportevenementen.”

De intensieve samenwerking tussen gemeenten, sportmarketingbureaus, NOC*NSF, het Voedingscentrum en JOGG heeft er de afgelopen vijf jaar voor gezorgd dat veel internationale sportevenementen gezonder zijn geworden. Met de vernieuwing van het convenant breidt de samenwerking haar ambities uit.

Vestigingsmanager Heidi Smale tekende namens Omnisport het Convenant Gezonde Sportevenementen.

Gezondere keuzes stimuleren

Hoe zet Omnisport zich in voor gezondere sportevenementen? Met name door gezondere keuzes te stimuleren. Zo zijn snoep en chips niet verboden, maar is het assortiment gezonde snacks groter. De gezondere keuze wordt extra gepromoot door deze in het zicht te plaatsen of standaard aan te bieden. Belegde broodjes worden bijvoorbeeld standaard gemaakt met bruin- of meergranenbrood. Daarnaast houdt Omnisport zich op nationaal én internationaal niveau aan de wettelijke regels met betrekking tot roken en vapen. Ook gaat Omnisport met organisatoren van (top)sportevenementen in gesprek over aanbod en reclame.

Weten welke (gezonde) sportevenementen (je binnenkort bij Omnisport vindt?

088 - 9000 390